Składniki odżywcze – substancje chemiczne dostarczane do organizmu przez pokarm, który dostaje się do niego poprzez układ pokarmowy i wydobywane są z niego w procesie trawienia. Elementy produktów spożywczych są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Należą do nich:

białka
pełnowartościowe (zwierzęce oraz pochodzące z roślin strączkowych)
niepełnowartościowe (roślinne)
częściowo niepełnowartościowe, czyli zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne, jednak w niewystarczających człowiekowi ilościach
tłuszcze
roślinne
zwierzęce
węglowodany
proste (fruktoza, glukoza, mannoza, galaktoza)
złożone: dwucukry (laktoza, sacharoza, maltoza), wielocukry (skrobia, pektyny)
witaminy
sole mineralne
makroelementy (wapń, fosfor, potas, magnez, chlor, siarka, sód)
mikroelementy (żelazo, cynk, miedź, molibden, jod, mangan, kobalt, fluor, selen, chrom)
woda
Składniki odżywcze spełniają trzy funkcje w organizmie:

budulcową (białko, składniki mineralne) – dostarczają budulca do tworzenia, odbudowy lub utrzymania tkanek,
energetyczną (węglowodany, tłuszcze) – służą jako „paliwo” dostarczające energii.
regulującą (witaminy, składniki mineralne) – pomagają regulować procesy zachodzące w ciele.